Mooi door Ontspanning

Ons Probleem

Mensen hebben het steeds drukker. Ze werken, hebben kinderen, willen een sociaal leven en daarnaast ook nog wat tijd voor zichzelf vrijmaken. Vooral dat laatste schiet er vaak bij in: 58 procent van de vrouwen zou graag naar een schoonheidssalon willen gaan, maar slechts 11 procent doet dat daadwerkelijk, zo blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool voor Toerisme in Breda.

Ook aan kinderen worden steeds hogere eisen gesteld. Het aantal basisschoolleerlingen dat gediagnosticeerd wordt met ADHD, PDD-NOS of andere concentratiestoornissen is nog nooit zo hoog geweest. Juist deze kinderen blijken veel baat te hebben bij ontspannende massages.

Onze oplossing

De laatste jaren zien we een trend opkomen, die ook wel the Economics of Happiness wordt genoemd. Daarin is veel aandacht voor de balans tussen werk en privé en ligt de nadruk meer op welzijn dan op materiële bezittingen. De snelgroeiende populariteit van bijvoorbeeld yoga en mindfulness en de toenemende vraag naar massages en massagecursussen laten dat zien. Met de volgende diensten speel ik hierop in. Beautysalon

Mijn schoonheids- en massagesalon bestaat sinds 2010. Toen ik begon, werkte ik driekwart van mijn tijd als schoonheidsspecialiste. In de loop van de jaren veranderde dit en inmiddels is de verhouding schoonheidsspecialiste – masseuse 50/50. Behalve traditionele schoonheidsbehandelingen geef ik ook gezichtsontspanningsmassages en voetzoolrelextherapie. Dit is een antwoord op de groeiende vraag naar ontspannende therapieën. Ik merk dat hier met name onder vrouwen tussen de 35 en 45 jaar met drukke levens veel vraag naar is.

Beauty en ontspanningsproducten Bij mijn klanten merk ik dat ze steeds vaker de voorkeur geven aan ‘natuurzuivere’ beauty en huidverzorgingsproducten. Daarom bied ik alleen make-up aan van het biologische merk Lala Cousteau. Voor de massageoliën wil ik met een leverancier samenwerken die een natuurzuiver assortiment heeft. Ik onderhandel op dit moment over de exclusieve verkooprechten voor Zoetermeer en omgeving.

Massage Sinds 2011 ben ik gediplomeerd baby- en kindermasseuse. Daar heb ik onder andere via de consultatiebureaus en op de school van mijn kinderen bekendheid aan gegeven. Sindsdien groeit de vraag naar deze massages gestaag. Tot nu toe ben ik er vooral de woensdagen vrijdagmiddagen mee bezig geweest, maar er is nu zoveel vraag naar, dat ik deze werkzaamheden wil uitbreiden.

Cursussen Er is niet alleen vraag naar massages. Klanten vragen mij ook regelmatig of ik hen kan leren zelf te masseren. Daarom wil ik komend jaar ook cursussen gaan geven: baby-, kinder- en klassieke ontspanningsmassage. Die zullen voor het grootste deel in een cursusruimte aan huis plaats gaan vinden. Daarnaast zal ik een aantal cursussen verzorgen in het buurthuis.

Waarom nu? Dit is het goede moment om mijn werkzaamheden uit te breiden met massages en massagecursussen. Om te beginnen heb ik zelf meer tijd. Nu mijn kinderen groter zijn, kan ik veel meer uren in mijn bedrijf steken. Ook is dit een goed moment om in te spelen op bovengenoemde trends. De vraag in de markt groeit en het aanbod in Zoetermeer is (nog) niet erg groot. Daarom is dit in alle opzichten een goed moment om met dit concept van start te gaan.

Doelmarkt

Drie bevolkingsgroepen zijn voor mij het belangrijkst: volwassen vrouwen met schoolgaande kinderen in Zoetermeer en directe omgeving. Daarnaast kinderen met concentratieproblemen en tot slot de baby’s. Mijn doelgroep wil maximaal een half uur reizen om naar de praktijk te komen.

Concurrenten

Mijn directe concurrenten bevinden zich met name in Zoetermeer, om precies te zijn in een cirkel van dertig minuten reistijd. Ik focus me dus op de stad en de regio.

ConcurrentToelichting
Beuatiful youZij richten zich op een exclusiever en hoger marktsegment waardoor ze niet de klanten aanspreekt waar ik me op wil focussen
Massage is HealthyGevestigd in Rotterdam waardoor ze een groot publiek trekken, door mijn komst hoop ik dat ik de mensen uit Zoetermeer benader wat voor hen veel dichter bij huis is.
Mevrouw de ZoetEen vrouw op leeftijd die over een paar jaar stopt. Ook wil niet iedereen door een antroposofische benadering gemasseerd worden en daarom zullen ze eerder naar mij komen.

Verkoopkanalen

Ik blijf doorgaan met de werkzaamheden in mijn schoonheidssalon, aangevuld met de verkoop van een uitgekiende selectie beautyproducten. Dat vormt een stevige basis in de periode dat ik mijn kinder- en babymassages ga opzetten en uitbreiden.

Verkoopkanaal
Beauty en schoonheidsproducten
Cursussen
Massages
Schoonheidssalon

Marketingactiviteiten

Promotie is voor mijn praktijk erg belangrijk. Om voldoende deelnemers te krijgen voor de cursussen moet mijn naamsbekendheid in de regio groter worden. Ik doe dat door:

Marketingactiviteit
Lokale media • Ik ga adverteren in de Zoetermeerse Courant, een goed gelezen huis-aan-huisblad. • Ik huur een etalage in het nabijgelegen winkelcentrum, waar ik brochures en aiches kan ophangen.

Team

Ik heb op dit moment geen plannen om personeel aan te nemen. Wel wil ik gaan samenwerken met collega-salons en masseurs, zodat we elkaar bij ziekte kunnen vervangen. Mogelijk zal ik in de toekomst de gehele administratie gaan uitbesteden.

Claudia de Vries
Eigenaresse

Prognose

Winst- en verliesrekening

 202120222023
Opbrengsten
€60,392€0€0
Operationele kosten
€39,597€0€0
Winst/Verlies
€20,795€0€0

Kasstroom overzicht

 202120222023
1/1
€0€53,720€45,279
31/12
€53,720€45,279€45,279

Balans

Balans 2021:   €53,720
Bedrijfsmiddelen
€0
Eigen vermogen
€33,143
Bedrijfskapitaal
€53,720
Schulden
€3,577
Balans 2022:   €45,279
Bedrijfsmiddelen
€0
Eigen vermogen
€28,279
Bedrijfskapitaal
€45,279
Schulden
€0
Balans 2023:   €45,279
Bedrijfsmiddelen
€0
Eigen vermogen
€28,279
Bedrijfskapitaal
€45,279
Schulden
€0